Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

Reprezentanții ANRE au participat la webinarul organizat de BERD în legătură cu Acordul Organizației Mondiale a Comerțului cu privire la achizițiile publice

18 noiembrie 2020 • Vizualizari: 739

Reprezentanții ANRE au participat la webinarul organizat de BERD în legătură cu Acordul Organizației Mondiale a Comerțului cu privire la achizițiile publice

La data de 17 noiembrie curent, Violina Șpac, Director ANRE a participat în calitate de formator la webinarul organizat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în comun cu Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei și Infrastructurii și Agenția Proprietății Publice, care a avut loc în regim online.

 

Scopul general al webinarului este de a oferi un forum pentru discuții în legătură cu implicațiile aderării Republicii Moldova la Acordul Organizației Mondiale a Comerțului cu privire la achizițiile publice după primii patru ani de aderare. Republica Moldova a ratificat GPA-ul OMC prin Legea nr. 125/2016, în vigoare din 24 iunie 2016 și, în consecință, GPA este obligatoriu pentru țară, începând cu iulie 2016.

 

Obiectivul discuțiilor a fost prezentarea informațiilor detaliate pentru entitățile și întreprinderile de stat, în special cele din domeniul utilităților, care cad și sub incidența angajamentului Republicii Moldova în cadrul Acordului cu Privire la Achiziții Publice al OMC, pe marginea Legii cu privire la achizițiile energiei, apei, transportului și serviciilor poștale nr. 74 din 21.05.2020 (care va intra în vigoare de la 26.06.2021). 

 

În cadrul evenimentului, dna Șpac a menționat că organizarea webinarului a fost foarte utilă pentru reprezentanţii instituțiilor publice, dar și pentru entitățile contractante, înainte de intrarea în vigoare a Legii privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale, prezentând informații despre competențele Agenţiei în cadrul procedurilor de achiziții efectuate de către titularii de licențe din sectoarele reglementate, inclusiv despre competențele ANRE ce țin de acceptarea în scopuri tarifare a cheltuielilor efectuate de operatori după intrarea în vigoare a noii legi sectoriale, care stabilește anumite particularități cu privire la procedurile de achiziții desfășurate de entitățile sectoriale specifice.

 

Programul a avut o abordare interactivă, punând accentul pe sesiuni de discuții privind problemele de actualitate, dar și pe schimbul de informații și experiență.