Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

O nouă ședință cu reprezentanții Secretariatului Comunității Energetice

9 iunie 2021 • Vizualizari: 163

O nouă ședință cu reprezentanții Secretariatului Comunității Energetice

 

La 8 iunie curent, reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au participat la o nouă ședință organizată online, cu membrii Secretariatului Comunității Energetice. Participanții au analizat aspectele practice ale derulării procesului de certificare al operatorului sistemului de transport al gazelor naturale „Moldovatransgaz” SRL și deficiențele care există în această perioadă.

În deschidere, Eugen Carpov, director ANRE, a prezentat participanților nivelul actual de implementare a procesului propriu-zis, menționând că operatorul se confruntă cu unele dificultăți în procesul de implementare a planului de acțiuni pentru realizarea angajamentului de separare și certificare, convenit la nivel trilateral între ANRE, Secretariatul Comunității Energetice și „Moldovatransgaz” SRL.

În același context, Dirk Buschle, vicedirectorul Secretariatului Comunității Energetice, a reiterat deschiderea partenerilor de a acorda ajutorul necesar. Domnia sa a oferit soluții bazate pe directivele Uniunii Europene, aplicate în cazuri similare de către regulatorii din alte state europene în raport cu operatorii sistemelor de transport din țările respective.

În urma discuțiilor, părțile au căzut de acord că sunt necesare eforturi suplimentare din partea „Moldovatransgaz” SRL pentru a finaliza acest proces într-o perioadă cât mai scurt posibilă, astfel fiind respectate prevederile cadrului legal național și eliminate restanțele Republicii Moldova la capitolul dat.