Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

ANRE fortifică diplomația energetică

26 octombrie 2021 • Vizualizari: 174

ANRE fortifică diplomația energetică

Astăzi, 26 octombrie 2021, Octavian Calmîc, director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a participat la cursul online lansat de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) cu genericul „Diplomația Energetică”.

 

Scopul principal al evenimentului este familiarizarea corpului diplomatic al Republicii Moldova acreditat în străinătate cu activitatea ANRE, cu cadrul legislativ și normativ în domeniu, precum și cu ultimele evoluții în reglementarea tarifară în domeniul gazelor naturale, energiei electrice și energiei din surse regenerabile.

 

Mai mult decât atât, au fost prezentate progresele obținute în implementarea angajamentelor internaționale asumate de RM în cadrul Comunității Energetice și a Acordului de Asociere cu UE, în special în partea ce ține de Pachetul energetic III. „Cooperarea cu partenerii externi în problemele de reglementare a sectorului energetic joacă un rol esențial pentru modernizarea pieței energetice și armonizarea cadrului de reglementare național cu cel european”, a menționat directorul ANRE.

Pe parcursul discuțiilor s-a discutat despre infrastructura energetică și posibile soluții în situații de criză în aprovizionarea pieței cu gaze naturale și energie electrică, rolul și modul de implicare a corpului diplomatic în dialogul internațional pentru depășirea situațiilor, dar și eventuale proiecte investiționale de importanță națională în domeniu.

 

La cursul diplomatic participă în jur de 70 de persoane din domeniile conexe, diplomați și lucrători ai Ministerului de Externe și Integrării Europene din Republica Moldova.