Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

ANRE confirmă disponibilitatea stocurilor la produsele petroliere

10 martie 2022 • Vizualizari: 911

ANRE confirmă disponibilitatea stocurilor la produsele petroliere

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă în ultimele zile o cerere sporită de produse petroliere din partea consumatorilor, în special la motorină.

 

Pe fundalul creșterii prețurilor la nivel internațional și, în consecință, a celor stabilite de către ANRE, tot mai mulți consumatori procură produse petroliere în scopul atenuării efectelor viitoarelor majorări pentru bugetul personal. Acest fenomen are drept consecință suprasolicitarea lanțurilor logistice, care în ultimele 2 săptămâni și așa au fost influențate negativ de situația de criză din Ucraina. Drept urmare a cererii excesive de motorină din partea consumatorilor, la unele benzinării într-un timp record s-au epuizat stocurile deținute.

 

În acest context, ANRE reiterează mesajul său anterior prin care comunică despre suficiența stocurilor de carburanți la nivel național, astfel încât să acopere cererea pe piață, iar întreruperea livrărilor de produse la unele benzinării comportă un caracter izolat și nu prezintă caracteristici de risc sistemic, fiind generate de elementele de panică din partea unor consumatori.

Mecanismul de monitorizare zilnică de către ANRE a importurilor și a stocurilor de produse petroliere la depozite demonstrează că astăzi nu există semne de neacoperire a consumului curent.

În acest context, este de menționat că o situație similară a fost înregistrată miercuri, 09.03.2022, și în România, fapt ce a impus imediat o dezmințire din partea Ministrului Energiei Virgil Popescu.

 

Reamintim că tradițional Republica Moldova este asigurată în cea mai mare parte cu carburanți din România, fapt ce permite o securizare adițională a pieței noastre de efectele negative ale situației din Ucraina.

 

Pentru mâine, 11.03.2022, sunt stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:
Pentru benzina COR 95 – 27,08 lei/litru;
Pentru motorină – 25,80 lei/litru.

 

Este de menționat că prețurile stabilite sunt influențate de valoarea medie pentru 14 zile a cotațiilor la bursele petroliere internaționale. Reamintim că în perioada de referință de 14 zile calendaristice, prețul la burse a crescut la motorină cu peste 500 $/tona. Totodată, în comparație cu zilele precedente, azi deja se atestă o descreștere pe piața internațională a cotațiilor la țiței și a prețurilor la produsele derivate, care, în caz că tendința de scădere a cotațiilor va persista, în conformitate cu mecanismul de calcul existent, va permite diminuarea prețurilor la pompă.

 

Agenția Națională de Reglementare în Energetică aplică cu exactitate cadrul juridic și urmărește ca prețurile la produsele petroliere principale de tip standard să fie corecte, reflectând fidel evoluțiile pe piața internațională atât în perioade de creștere, cât și de descreștere a cotațiilor.