Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

ANRE a organizat o ședință de lucru

27 mai 2021 • Vizualizari: 384

ANRE a organizat o ședință de lucru

Recent, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a organizat o ședință de lucru cu operatorii sistemelor de distribuție S.A. „Red-Nord”, Î.C.S „Premier Energy Distribution” S.A și operatorul sistemului de transport Î.S. „Moldelectrica”.

 

În cadrul ședinței reprezentanții ANRE au abordat mai multe subiecte printre care:

  • Pregătirea rețelelor electrice de transport și de distribuție pentru funcționare în sezonul de intensificări a supratensiunilor atmosferice;
  • Gradul de realizare a prescripțiilor emise de Agenție operatorilor de sistem;
  • Digitalizarea procesului de efectuare a controalelor tehnice și respectiv monitorizarea realizării prescripțiilor emise de Agenție;
  • Constatările și acțiunile în vederea înlăturării abaterilor de la prevederile Normelor de Amenajare a Instalațiilor Electrice cu privire la amenajarea rețelelor de iluminat public stradal cu corpuri amenajate pe stâlpii rețelelor electrice de distribuție cu tensiunea mai mare de 1000 V;
  • Oportunitățile în vederea soluționării încălcărilor prevederilor Regulamentului cu privire la protecția rețelelor electrice.

 

Astfel, ANRE apreciază satisfăcător/nesatisfăcător pregătirea rețelelor electrice de transport și distribuție pentru funcționare în sezonul de intensificări a supratensiunilor atmosferice. Cu toate acestea, o deosebită atenție a fost acordată realizării și eliminării prescripțiilor emise de către inspectorii ANRE. În pofida faptului că se atestă o îmbunătățire a situației date la fiecare dintre operatorii de sistem transport și distribuție și satisfacerea pe deplin a solicitărilor de investiții în scopuri tarifare, rămân multe prescripții nerealizate, ceea ce creează riscuri pentru sănătatea oamenilor și integritatea bunurilor consumatorilor non-casnici.

În acest sens, ANRE își propune să efectueze verificări ale modului de realizare a prescripțiilor, iluminatului stradal și pregătirii instalațiilor electrice pentru sezonul de vară.

 

Reprezentanții companiilor energetice din țară au apreciat înalt deschiderea ANRE pentru discuție, conlucrare și găsirea soluțiilor optime în reglementarea variilor situații din piață.

 

Mai mult decât atât, participanții au salutat inițiativa organizării acestor întruniri la nivel de experți trimestrial sau ad-hoc după necesitate.