Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

​​​​​​​ANRE a aprobat Hotărârea privind obligarea repetată a participanților la piața de energie electrică de a semna contracte de echilibrare

28 iulie 2021 • Vizualizari: 443

​​​​​​​ANRE a aprobat Hotărârea privind obligarea repetată a participanților la piața de energie electrică de a semna contracte de echilibrare

Astăzi, 28 iulie 2021, a avut loc ședința ordinară în regim online a Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în cadrul căreia a fost aprobată Hotărârea privind obligarea repetată a participanților la piața de energie electrică de a semna contracte de echilibrare, în scopul asigurării respectării de către participanții la piața de energie electrică a prevederilor Legii nr. 107/2016 cu privire la energia electrică și ale actelor normative de reglementare aprobate de ANRE, și neadmiterea tergiversării în continuare a semnării contractelor ce se impun întru asumarea responsabilităților pentru dezechilibrele create pe piața energiei electrice. De menționat că, în cazul în care, până la finele lunii iulie curent nu vor fi îndeplinite acțiunile prevăzute în hotărârea respectivă, Agenția va demara procedurile de sancționare a titularilor de licențe conform legislației în vigoare.

 

Totodată, a fost avizat Contractul privind procurarea energiei electrice produse din surse regenerabile de energie, încheiat între Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și „Mirasol” S.R.L., a fost aprobată eliberarea a 4 autorizații de electrician autorizat și a unei autorizații cu privire la laboratorul electrotehnic.

 

La finalul ședinței a fost eliberată o licență pentru activitatea de distribuție a gazelor naturale și  retrasă o licență pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, fiind reperfectate două licențe pentru activitatea de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat la stațiile de alimentare.