Secretariatul Comunității Energetice salută decizia Curții Constituționale de repunere în funcție a directorului general al ANRE, Victor Parlicov

25 Septembrie 2013

Secretariatul Comunității Energetice a emis un comunicat prin care salută decizia din 20 septembrie a Curții Constituționale a Republicii Moldova, prin care a fost  declarată ilegală demiterea lui Victor Parlicov din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
Directorul Secretariatului Comunității Energetice, Janez Kopač, a declarat că prin  decizia Curții Constituționale a fost susținut statul de drept în Republica Moldova. ”Demiterea domnului Parlicov pare a fi una motivată politic și dacă nu era respinsă, asta ar fi însemnat încălcarea de către Republica Moldova a obligațiilor internaționale, asumate în cadrul Tratatului Comunității Energiei", a spus oficialul european.
În comunicatul Secretariatului Comunității Energetice se mai spune că obligațiile Republicii Moldova, asumate în cadrul Tratatului Comunității Energetice, prevăd obligația juridică a statului de a stabili independența autorităților de reglementare în domeniul energiei.
În iulie 2013, Secretariatul Comunității Energetice și-a exprimat îngrijorarea cu privire la eliberarea din funcție a domnului Victor Parlicov,  printr-o scrisoare trimisă pe numele președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman. 
Pe 24 septembrie, Secretariatul Comunității Energetice a trimis o altă scrisoare președintelui Parlamentului, Igor Corman, prin care și-a exprimat suportul privind decizia Curții Constituționale și și-a oferit expertiza în toate domeniile care țin de competența sa în conformitate cu Tratatul Comunității Energetice.