O nouă metodologie de calculare și aplicare a tarifelor reglementate pentru serviciul de transport al gazelor naturale

17 August 2018

Recent, a avut loc o nouă ședința a Grupului de lucru pentru elaborarea proiectului Metodologiei de calculare și aplicare a tarifelor reglementate pentru serviciul de transport al gazelor naturale, inclusiv tarifele de intrare-ieșire.

Cei prezenți au purtat discuții pe marginea proiectului Metodologiei și a unui model de calculare a tarifelor pentru punctele de intrare și de ieșire din sistemul de transport al gazelor naturale.

Subiectele discutate s-au referit la aspecte metodologice privind determinarea venitului reglementat, a  costurilor de operare, mecanismul de compensare între operatorii sistemelor de transport în cazul în care veniturile reglementate obținute de  un operator al sistemului de transport nu acoperă cheltuielile justificate și necesare pentru desfășurarea activității licențiate, factorii de eficiență ce urmează a fi stabiliți și modul de calculare a  prețului de referință. Astfel, participanții la ședință au avut posibilitatea de a prezenta comentarii și întrebări.

La eveniment au fost prezenți reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Secretariatului Comunității Energetice, reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii, experții de la institutul Hrvoje Pozar – responsabil de elaborarea proiectului, reprezentanții titularilor de licențe pentru transportul  gazelor naturale.

Menționăm că, Proiectul de asistență tehnică se desfășoară sub egida proiectului EU4Energy, cu implicarea Secretariatului Comunității Energetice care a demarat în anul 2017.

Imaginile din cadrul sedintei le gasiti aici.