O companie petrolieră a anunţat o nouă reducere a prețurilor de comercializare a benzinei, motorinei și gazului lichefiat

12 Decembrie 2014

O companie petrolieră a anunţat o nouă reducere a prețurilor de comercializare a benzinei, motorinei și gazului lichefiat

O mare companie petrolieră a notificat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) despre faptul că începând de luni, 15 decembrie, va opera o nouă reducere a preţurilor de comercializare cu ridicata și cu amănuntul a benzinei, motorinei și gazului lichefiat. Aceasta este a treia reducere consecutivă, cu începere din luna octombrie 2014, a prețurilor de vânzare a benzinei și motorinei, operată de această companie, și prima reducere a prețului la gazul lichefiat după majorarea acestuia în luna august curent.

Astfel, compania respectivă anunță că, începând din 15 decembrie, prețul de comercializare cu amănuntul a motorinei va scădea cu 35 bani și va însuma 16,52 lei per litru, al benzinei A – 95 - cu 30 bani și  va alcătui 17,60 lei per litru, iar al gazului lichefiat cu 20 bani și va constitui 10,32 lei per litru.

Tot ieri, ANRE a fost anunțată de către o altă companie petrolieră despre faptul că aceasta va opera, începând de astăzi, 12 decembrie, o reducere ușoară a prețurilor de vânzare cu ridicata și cu amănuntul a benzinei.  Prețul cu ridicata a benzinei cu cifra octanică  A – 95 se va diminua cu 87 bani și va însuma 15,54 lei per litru, iar prețul cu amănuntul  al acestui tip de benzină – cu 8 bani și va alcătui 17,92 lei per litru.

ANRE notează că diminuarea preţurilor de comercializare cu amănuntul la produsele petroliere sunt determinate de micșorarea preţurilor de import a acestora în urma scăderii cotațiilor petrolului la bursele internaționale. ANRE consideră că și alte companii petroliere din țară au tot temeiul să procedeze la revizuirea prețurilor de vânzare cu amănuntul a benzinei și motorinei.

Potrivit Legii privind produsele petroliere, preţurile cu amănuntul la benzină și motorină sunt stabilite de către agenţii economici care activează pe această piaţă în conformitate cu Metodologia formării şi aplicării preţurilor la produsele petroliere, aprobată de ANRE. Aceste preţuri se stabilesc reieşind din preţurile de vânzare cu ridicata şi din cheltuielile aferente activităţii de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, aplicându-se o rată de rentabilitate de până la 10 la sută, prevăzută de metodologia menționată.

ANRE este abilitată prin lege cu funcţia de supraveghere a respectării prevederilor metodologiei respective de către companiile autorizate pentru efectuarea importului şi comercializării cu ridicata și cu amănuntul a produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat.

Serviciul de presă al ANRE