ANRE a lansat o nouă versiune a site-ului său oficial www.anre.md

11 August 2014

Comunicat de presă

Consumatorii de servicii energetice care doresc să obţină informaţii de interes public sau să adreseze o petiţie la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o pot face direct de pe pagina web oficială a instituţiei, completând formularul pentru solicitări de informaţii şi, respectiv, formularul pentru petiţii on – line. Aceasta este doar una din oportunităţile oferite de noua versiune a site – ului www.anre.md lansată astăzi, 11 august, cu prilejul aniversării a 17 ani de la înfiinţarea Agenţiei.

Directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, a relatat că lansarea noii pagini web a instituţiei reprezintă una din elementele cheie a noii strategii de comunicare a Agenţiei, care urmăreşte scopul de a asigura o transparenţă mai mare a activităţilor sale, implicarea părţilor interesate în procesul decizional şi sporirea gradului de accesibilitate a cetăţenilor la informaţiile şi datele de interes public din domeniul energetic. Sergiu Ciobanu şi-a exprimat încrederea că noua pagină web a ANRE va fi la nivelul aşteptărilor nu numai a actualilor şi potenţialilor participanţi profesionişti ai pieţei energetice, dar şi a sutelor de mii de consumatori care au nevoie de mai multă informaţie pentru a-şi cunoaşte mai bine drepturile şi a le putea apăra în modul cuvenit.

Pentru a răspunde acestor aşteptări, noul site propune publicului un nou compartiment - „Pagina consumatorilor”, care conţine informaţii detaliate despre drepturile şi obligaţiile acestora, dar şi cele ale furnizorilor şi operatorilor de reţea, despre încheierea contractelor şi conectarea la reţea, răspunsuri la cele mai frecvente întrebări parvenite pe adresa ANRE, recomandări şi sfaturi practice pentru consumatori. Aceştia sunt informaţi cum să scrie o petiţie electronică şi cum să completeze formularul electronic pentru solicitări de informaţii, precum şi în care cazuri se pot adresa după ajutor la ANRE, inclusiv prin intermediul liniei telefonice cu apel gratuit 080010800.

Pagina web reînnoită a ANRE are o formulă grafică şi o structură nouă, diferită de cea a site – ului precedent. Noul site este structurat în 12 compartimente, fiecare dintre ele cuprinzând multiple sub-compartimente ce reflectă întregul spectru de activităţi ale ANRE şi evoluţia situaţiei de pe segmentele pieţei energetice. Datele şi informaţiile despre toate segmentele pieţei energetice sunt structurate în şase compartimente distincte: Gaze naturale, Energie electrică, Energie regenerabilă, Energie termică, Produse petroliere, Aprovizionare cu apă şi canalizare. Fiecare din aceste compartimente conţine date actualizate despre titularii de licenţă, tarifele în vigoare la serviciile respective, calitatea acestora, rapoarte de monitorizare a pieţei, rezultatele controalelor activităţii titularilor de licenţă, etc. Informaţia este structurată astfel încât navigarea pe site să fie simplă, accesibilă şi rapidă.

Printre elementele noi se numără şi faptul că toate actele emise de ANRE sunt structurate pe pieţe şi teme, ele pot fi uşor găsite cu ajutorul unui motor dedicat de căutare. Noua platformă de navigare în spaţiul on-line dispune şi de un sistem avansat de căutare, care oferă posibilitatea de a găsi toate informaţiile stocate pe site - ul ANRE.

Serviciul de presă al ANRE