Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

O nouă conlucrare ANRE-NARUC

29 iunie 2020 • Vizualizari: 275

O nouă conlucrare ANRE-NARUC

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a întreținut un dialog în regim on-line cu Asociația Națională a Comisiilor de Reglementare a Utilităților Publice din SUA (NARUC). Echipa ANRE a fost condusă de dl Octavian Calmîc. Discuțiile s-au axat pe identificarea unor noi oportunități de colaborare în sectoarele electroenergetic, gazelor naturale, aprovizionării cu apă și de canalizare și supravegherea pieței energetice.

 

Astfel, pentru perioada 2020-2023, NARUC planifică să ofere asistență tehnică regională în următoarele domenii: monitorizarea piețelor angro și cu amănuntul de energie electrică și gaze naturale; investiții în infrastructură, analiza detaliată a proiectelor aferente energiei verzi și securitatea cibernetică în domeniu.

 

În cadrul discuției, Directorul ANRE, Octavian Calmîc a apreciat înalt cooperarea fructuoasă din anii precedenți, care a contribuit la creșterea capacităților instituționale ale ANRE și necesitatea continuării acesteia prin diversificarea domeniilor și ariilor de acoperire. Reluarea conlucrării cu experții internaționali va aduce la dezvoltarea cadrului normativ și preluarea celor mai bune practici internaționale.

 

La final, părțile au convenit să continue dialogul și cooperarea pe domeniile de interes major pentru Republica Moldova.

 

În septembrie 2013, sub egida Asociației Naționale a Comisiilor de Reglementare a Utilităților Publice din SUA (NARUC) şi a Agenţiei SUA pentru dezvoltare internațională USAID, a fost inițiat un parteneriat dintre ANRE şi Comisia pentru Utilități Publice din statul Maine/SUA.