Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

ANRE continuă discuțiile la nivel înalt privind piața energiei electrice între Republica Moldova și Ucraina

24 septembrie 2020 • Vizualizari: 387

ANRE continuă discuțiile la nivel înalt privind piața energiei electrice între Republica Moldova și Ucraina

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au participat la reuniunea video la nivel înalt între Republica Moldova și Ucraina, cu implicarea activă a Secretariatului Comunității Energetice. Discuțiile au fost axate pe stadiul actual și progresele realizate în procesul de armonizare a legislației primare și secundare la Pachetul Energetic III și acquis-ul comunitar, reformele pieței energiei electrice, implementarea normelor de piață și a dispozițiilor tranzitorii, dar și alte subiecte ce țin de actualitatea problemei. Totodată, s-a discutat despre realizarea obiectivelor stabilite în Foaia de parcurs aprobată în cadrul ședinței comune din 2019, de la Odessa.

 

La ședință au participat conducerea ANRE, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Secretariatului Comunității Energetice, dar și reprezentanții operatorilor de transport din Republica Moldova si Ucraina. Aceste activități sunt implementate prin intermediul Programului EU4Energy.

 

În luarea sa de cuvânt, Octavian Calmîc, director ANRE, a subliniat importanța dialogul și coordonarea eforturilor Republicii Moldova și Ucrainei necesare integrării comune în piața energetică regională și europeană, și faptul că în cazul tranzacțiilor transfrontaliere cu energie electrică dintre cele două țări vecine trebuie asigurate reguli clare, transparente și nediscriminatorii, conforme cu acquis-ul comunitar în domeniul energiei. De asemenea, Octavian Calmîc a menționat că, în luna august curent, Consiliul de Administrație a aprobat Regulile pieței energiei electrice care, în perioada imediat următoare vor fi publicate în Monitorul Oficial, pentru a putea fi aplicate începând cu anul 2021.

 

Astfel, s-a decis continuarea dialogului în același format, cu implicarea experților Secretariatului Comunității Energetice și ai CE. ANRE, de rând cu experții Secretariatului Comunității Energetice vor oferi operatorului sistemului de transport Î.S. „Moldelectrica” toată asistența necesară pentru realizarea obligațiilor stabilite în Hotărârea ANRE privind aprobarea Regulilor pieței energiei electrice.

 

Mai mult decât atât, operatorii sistemelor de transport din cele două țări, sub egida Secretariatului Comunității Energetice, vor continua conlucrarea în privința semnării acordurilor pentru compensarea fluxurilor tehnologice între cele două sisteme electroenergetice și pentru inițierea alocării comune a capacității transfrontaliere.

 

Discuțiile politice la nivel înalt în acest format sunt la a treia ediție, după cele de la Lvov (2018) și Odessa (2019), anul acesta fiind desfășurate în regim online.