Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

ANRE a confirmat statutul de producători eligibili pentru 13 solicitanți

10 iunie 2020 • Vizualizari: 783

ANRE a confirmat statutul de producători eligibili pentru 13 solicitanți

 

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică continuă examinarea cererilor pentru confirmarea statutului de producător eligibil depuse pentru instalațiile electrice, care produc/urmează să producă energie electrică pe baza energiei solare, utilizând panouri fotovoltaice. Astfel, în cadrul ședinței ordinare, au fost examinate 21 de dosare ale potențialilor producători eligibili.

În rezultatul ședinței, Consiliul de Administrație a hotărât confirmarea statutului de producător eligibil pentru 13 solicitanți, cu o capacitate sumară egală cu 10,349 MW. Drept urmare a verificărilor efectuate cu ajutorul instituțiilor publice specializate, Agenția Servicii Publice, Centrul Național Anticorupție și Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, în privința a 8 solicitanți au fost stabilite un șir de neconformități la cadrul legal existent, ceea ce a determinat respingerea lor.

 

Este de menționat că producătorii eligibili desemnați sunt obligați să achite garanția de bună execuție în mărime de 2%  în 15 zile lucrătoare de la recepționarea înștiințării de la ANRE. În caz contrar, capacitățile vor fi repartizate următorilor solicitanți. La epuizarea capacităților dosarele solicitanților vor fi restituite.

 

Totodată, vă informăm că ANRE continuă recepționarea cererilor până la epuizarea cotelor gestionate de Agenție, în conformitate cu Hotărârea de Guvern 689/2018.

 

Astfel, până la sfârșitul anului 2020, ANRE urmează să confirme statutul de producător eligibil pentru o capacitate sumară de 55 MW, separat pe fiecare tip de tehnologie de producere după cum urmează:

  1. instalații eoliene capacitatea maximă disponibilă este de 20 MW cu o limită de capacitate de 4 MW;
  2. instalații solare/fotovoltaice -15 MW, cu o limită de capacitate de 1 MW;
  3. instalații de cogenerare pe biogaz – 12 MW, cu o limită de capacitate de 1 MW;
  4. instalații de cogenerare pe biomasă solidă – 5 MW, cu o limită de capacitate de 1 MW;
  5. instalații hidrologice – 3 MW, cu o limită de capacitate de 1 MW.

 

Informațiile suplimentare pot fi obținute prin corespondență la poșta electronică anre@anre.md. Alte informații de interes public vor fi plasate pe pagina web a Agenției www.anre.md.